Co je to?
Odborný výraz, definice slova Defenestrace. Co znamená pojem Defenestrace z kategorie Politika?

Co je Defenestrace?

Co znamená výraz, termín, pojem, definice slova Defenestrace?

Defenestrace je označení historické události, při níž byli z oken radnice vyhozeni političtí představitelé města. Historicky se rozlišují tři pražské defenestrace. První se odehrála v roce 1419 a znamenala začátek husitských válek, po druhé defenestraci 1483 byl nastolen kutnohorský náboženský mír, třetí defenestrace se odehrála v roce 1618, kdy byli vyhozeni habsburští místodržící vystupující proti reformaci. Tato defenestrace znamenala začátek třicetileté války.


Co je to Defenestrace? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Defenestrace. Co znamená pojem Defenestrace z kategorie Politika?

Předem se omlouváme za případné chyby v textech. Uvítáme vaši pomoc a zpětnou vazbu.Text byl sepsán pro server Superia.cz

Text s definicí výrazu Defenestrace doporučujeme sdílet s dalšími lidmi na Twitteru, Redditu, Facebooku nebo jinde.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Pojem Defenestrace se nachází v sekci politika

Klíčová slova: co to je, co je to Defenestrace?, politika, definice pojmu, odborné názvosloví, co znamená, terminologie, heslo, přesný výraz, přesný význam, informace, pojem, politika, význam slova, názvosloví, Defenestrace, vysvětlení, wiki


Pojem Defenestrace je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Defenestrace? Definice výrazu, slova, termínu z projektu Wikipedia

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Defenestrace (z latinské předložky de, z, od, pryč a fenestra, tj. okno) označuje násilné vyhození z okna. Původ slova je odvozován od pražské defenestrace v roce 1618, kdy nespokojení protestanští stavové vyhodili z okna dva královské místodržící a k tomuto činu sepsali obsáhlou apologii. Ovšem ve středověku a v raném novověku se defenestrace konaly poměrně často a toto konání neslo prvky lynče, ordálu a společně spáchané vraždy. Ve středověké a raně novověké společnosti, která je výrazně horizontálně členěna (přičemž význam vrstev směrem odshora klesá), má defenestrace charakter symbolického trestu (svržením odshora dolů dávají vykonavatele najevo, že se svržení v jim vymezené vrstvě chovali nepatřičně). Inspirace k defenestraci je také často spatřována ve starozákonním příběhu o bezbožné, nemravné a sadistické královně Jezábel, která byla po převratu prince Jehúa svržena z okna svého paláce vlastními služebníky.

Více informací o slovu Defenestrace doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Najít slovo Defenestrace ve vyhledávači Qwant

Hledat termín Defenestrace ve Wikislovníku

Najít heslo Defenestrace na Google obrázcích

Najít pojem Defenestrace ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit najít heslo Defenestrace ve Wikizdrojích

Najít heslo Defenestrace na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Defenestrace například ve fulltextu Yahoo.com, v nabídce zboží na Heureka.cz, v metavyhledávači Info.com, v Microsoft Bing nebo v Lingea slovnících.

Náhodných výběr odborných termínů, pojmů a hesel

Právě nyní již víte co je to Defenestrace? resp. co přesně znamená slovo Defenestrace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Defenestrace, odpověď na dotaz co je to Defenestrace?. Víte např. kdo to je Chůva? Znáte a víte kdo je Štefan Švec? Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. v závislosti na oboru a kontextu. Můžete se proto pokusit najít heslo Defenestrace i v jiné sekci než v politika. K vybraným textům jsme doplnili citaci z projektu Wikipedia.cz včetně odkazu na konkrétní podstránku na Wikipedii, kde se dozvíte víc. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na známé i neznámé pojmy, popisy termínů, definice odborných pojmů, zajímavosti, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Pýcha, pytel, pysk ... Víte jak to pokračuje dál? Pokud ne, odpověď naleznete tady.