Co je to?
Odborný výraz, definice slova Runy. Co znamená pojem Runy z kategorie Kultura?

Co je Runy?

Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Runy

Runy jsou znaky používané v germánských jazycích. Hlavní využití run bylo ve Skandinávii a na Britských ostrovech. První runové nápisy jsou zaznamenány z přibližného období kolem roku 150. Runová abeceda byla postupně nahrazena latinkou. Ke speciálním účelům se runy používají v podstatě dodnes.
Původ run se do dnešní doby nepodařilo přesně určit. Existují teorie, že runy byly odvozeny z etruského a řeckého písma. Runám byl přičítán božský původ. Jeden z nejstarších a nejlépe dochovaných rukopisů s runami se nazývá Codex Runicus.

Co je to Runy? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Runy. Co znamená pojem Runy z kategorie Kultura?

Přes veškerou snahu se mohou v textech vyskytovat faktické i pravopisné chyby za což se předem omlouváme. Tento text byl napsán redaktory Superia.cz

Text s definicí výrazu Runy doporučujeme sdílet s dalšími lidmi na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Pojem Runy se nachází v sekci kultura

Klíčová slova: odborný výraz, co znamená, názvosloví, pojem, kultura, formulace, heslo, Runy, význam, slovo, popis, význam slova, slovník, význam pojmu, wiki, co to je, terminologie, přesný výraz


Pojem Runy je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Runy? Výraz, definice slova z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Runy jsou znaky, podle jedné hypotézy odvozené pravděpodobně z písma etruského a řeckého. Tyto znakové sady se používaly v germánských jazycích, především pak ve Skandinávii a na britských ostrovech, a to v pozdním období rané doby dějinné (též označované jako protohistorie) a v raném středověku. První runové nápisy jsou asi z roku 150 n. l., a runová abeceda byla převážně nahrazena latinkou, v souvislosti s přijímáním křesťanství, ve střední Evropě roku 750 a ve Skandinávii až roku 1100. Nicméně používání runové abecedy ke speciálním účelům (např. k dekoracím) vydrželo na švédském venkově až do začátku 20. století.

Hledejte v dalších online informačních zdrojích

Zkusit najít slovo Runy ve vyhledávači Qwant

Najít výraz Runy na Google.cz

Zkusit najít pojem Runy ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít slovo Runy ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat termín Runy ve Wikizdrojích

Hledat termín Runy ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Runy například v metavyhledávači Info.com, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve Wikislovníku, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr odborných pojmů, slov, termínů a výrazů

Nyní už nejspíš víte co je to Runy? resp. jaký je přesný význam slova Runy? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Runy, odpověď na dotaz co je to Runy?. Víte např. kdo to je Internista? Znáte a víte kdo je Petr Pithart? Bohužel, nestíháme pravidelně aktualizovat všechny texty. v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto termín Runy hledat i v jiných kategoriích (než kultura). K vybraným textům jsme doplnili citaci z projektu Wikipedia.cz včetně odkazu na konkrétní podstránku na Wikipedii, kde se dozvíte víc. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, musíme vám poděkovat za návštěvu internetového encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na slovníková hesla, významy slov, definice odborných pojmů, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Víte, kdo je to stalker? Jedná se pojem související se zločinem. Nejen tento pojem naleznete na stránkách s názvem Kdo je to?