Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Klišé. Co znamená pojem Klišé z kategorie Kultura?

Co je Klišé?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Klišé?

Klišé pochází z francouzského slova cliché, což značí kopii, otisk, stereotyp. Původně se pojem klišé užíval v oboru typografie, kde označoval destičku s často se opakujícím stejným textem. Přenesený a častěji užívaný význam slova klišé je časté opakování slovních spojení, kdy slova kvůli častému a bezmyšlenkovitému opakování ztrácejí svůj smysl a stávají se všedními a frázovitými. Klišé se velmi často vyskytují v žurnalistice, v nejrůznějších projevech, ale i v umělecké oblasti.

Co je to Klišé? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Klišé. Co znamená pojem Klišé z kategorie Kultura?

Možnost chyb vyhrazena. Text vytvořen pro server Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na sociálních sítích jako je Facebook, Pinterest, Síť X nebo Reddit. Stačí kliknout na tlačítko Sdílet.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Termín Klišé se nachází v kategorii kultura

Klíčová slova: lexikon, definice, odborné názvosloví, co to je, informace, wiki, vysvětlení, heslo, význam pojmu, význam, pojem, definice pojmu, popis, co je to Klišé?, přesný výraz, odborný výraz, kultura, význam slova


Pojem Klišé je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Klišé? Odborný výraz, termín, definice slova z Wikipedie

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Klišé (z fr. cliché) znamená obtisk, identickou kopii, stereotyp. V původním významu v typografii znamenalo destičku s neměnným, často opakovaným textem, která vznikla jako otisk sazby a nemusela se znovu sázet. Později štoček, destičku s vystouplou kresbou nebo obrázky pro tisk z výšky (knihtisk).
Odtud v přeneseném významu myšlenkový stereotyp, často opakované spojení představ nebo slov (slovní spojení). Nejčastěji otřelá metafora, která bezmyšlenkovitým opakováním ztratila smysl a stala se konvenční banalitou a frází. Vyskytují se hlavně v novinářské a politické řeči, ale existují i odborná, výtvarná nebo filmová klišé.

Další informační zdroje

Zkusit najít frázi Klišé na Google.cz

Vyhledat termín Klišé ve Wikizdrojích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Klišé ve Wikimedia Commons

Najít pojem Klišé ve vyhledávači Yahoo

Hledat videa s názvem Klišé na Youtube

Vyhledat slovo Klišé ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Klišé například ve ruském vyhledávači Yandex, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v evropském vyhledávači Qwant, v metavyhledávači Info.com nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Často hledaná slova, termíny a odborné pojmy

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku co znamená Klišé? resp. co to je Klišé? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Klišé, odpověď na dotaz co je to Klišé?. Víte např. kdo to je Olga Menzelová? Znáte a víte kdo je Nora Fridrichová? Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. v různých oborech lidské činnosti. Nezbývá, než vám doporučit hledání v jiných kategoriích než je kultura. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Takovéto texty spadají pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, popisy termínů, významy slov, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Nezapomeňte navštívit partnerskou stránku s tapetami na plochu PC. Na výběr máte z stovky kvalitních fotografií ve vysokých rozlišeních.