Co je to?
Definice odborného termínu, slova Halloween. Co znamená pojem Halloween z kategorie Kultura?

Co je Halloween?

Co znamená termín, výraz, pojem, vysvětlení hesla Halloween?

Halloween je označení celosvětově populárního svátku, který má svůj původ ve Skotsku a v Irsku. I když bývá často nesprávně označován za americký svátek, má evropské kořeny. Ve Skotsku se předvečer před svátkem Všech svatých, který připadá na 31. října, konala vigilie, při které se především vzpomínalo na různé světce a mučedníky. Těm se přinášely dary a modlilo se k nim, protože lidé věřili, že světci mají moc přímluvy u Boha a ulehčí tak posmrtný život blízkých. Tento svátek se nazýval All Hallow´s Eve, a z toho vzniklo označení Halloween. Svátek však vychází také z pohanských tradic, které jsou ještě starší. V keltské kultuře se během noci z 31. října na 1. listopadu slavil Samhain, tedy nový rok. Samhain se spojoval s koncem vegetačního cyklu a umíráním přírody a její přípravou na zimu. V tomto čase měla být pouze tenká hranice mezi životem a smrtí, a mrtví se mohou vracet, aby pomáhali nebo škodili. To, zda bude mrtvý pomáhat nebo škodit záviselo na tom, jaké vlastnosti tento člověk míval. Keltské oslavy nebyly smutné, slavilo se bouřlivě a vesele. Později vlivem katolického náboženství se svátek propojil s Dušičkami a jeho podstatou se měl stát smutek a návštěvy hrobů zemřelých. Přesto si Halloween zachoval svůj zvláštní charakter a obyčeje. Stejně jako Keltové lidé vydlabávají dýně a nosí masky. Tento zvyk měl zajistit, že živí budou k nerozeznání od zemřelých. Svítící dýně osvětlují cestu a měly zajistit, aby duše zemřelých setrvaly na místě pouze krátký čas. Koledování po domech přišlo později.
Do USA přišel halloween prostřednictví imigrantů především z Irska a Skotska v 19. století. Velmi rychle si získal popularitu a stal se komerční záležitostí. Halloween se do Evropy vrací, i když koledování v maskách u nás stále ještě není běžné. V USA děti chodí od domu k domu a snaží se od obyvatel získat sladkosti. Pokud sladkosti nedostanou, mohou provést nějakou zlomyslnost. U různých národů se tento svátek může slavit odlišně.

Co je to Halloween? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Halloween. Co znamená pojem Halloween z kategorie Kultura?

Neručíme za přesnost informací. Možnost chyb vyhrazena. Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Pojem Halloween patří do sekce kultura

Klíčová slova: Halloween, význam slova, co znamená, informace, heslo, kultura, význam, význam pojmu, přesný význam, lexikon, kultura, pojem, wiki, odborné názvosloví, přesný výraz, definice pojmu, názvosloví, terminus technicus


Pojem Halloween je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co označuje termín Halloween? Definice výrazu, slova, termínu z projektu Wikipedia

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu - v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích...) a „koledují“ o sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj.

Hledejte výraz Halloween v dalších zdrojích

Vyhledat heslo Halloween ve vyhledávači Qwant

Hledat termín Halloween na Google obrázcích

Hledat termín Halloween na Google.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Halloween ve Wikimedia Commons

Zkusit najít termín Halloween ve Wikislovníku

Vyhledat pojem Halloween ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Halloween například ve videích na Youtube, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve Wikizdrojích, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v Lingea slovnících.

Náhodných výběr odborných termínů, pojmů a hesel

Z předchozího textu jste se dozvěděli co je to Halloween? resp. co znamená výraz Halloween? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Halloween, odpověď na dotaz co je to Halloween?. Víte např. kdo to je Apolena Rychlíková? Znáte a víte kdo je Čarodejnice? Texty bohužel nestíháme pravidelně upravovat, proto mohou obsahovat zastaralé, neaktuální, neplatné nebo nepřesné údaje. podle různých oborů. Můžete se proto pokusit najít heslo Halloween i v jiné sekci než v kultura. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu stručného encyklopedického slovníku, který se zaměřuje především na popisy termínů, slovníková hesla, významy slov, zajímavosti, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Setkali jste se s pojmem švica a nevíte, co znamená? Pokud je vaše odpověď kladná, podívejte se na tento web na kterém můžete nalézt odpověď.