Co je to?
Definice odborného termínu, slova Fašank. Co znamená pojem Fašank z kategorie Kultura?

Co je Fašank?

Vysvětlení pojmu, termínu, hesla, výrazu Fašank

Fašank neboli také masopust je buď třídenní svátek, nebo název celého období ohraničeného vánocemi a velikonocemi. Začátek je daný – po Třech králích, konec závisí na tom, kdy jsou v daném roce velikonoce.
Fašankové oslavy byly známy už ve starověkém Římě jako uctívání jara, vegetace a plodnosti. Jmenovitým božstvem tohoto období byl Bakchus. V období fašanku probíhají karnevaly masek, tance, zabíjačky či svatby.

Co je to Fašank? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Fašank. Co znamená pojem Fašank z kategorie Kultura?

Informace jsou bez záruky, provozovatel neručí za správnost a aktuálnost informací v textech. Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na sociálních sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Termín Fašank patří do sekce kultura

Klíčová slova: formulace, informace, wiki, pojem, přesný výraz, lexikon, přesný význam, termín, terminologie, slovník, definice pojmu, terminus technicus, význam slova, kultura, co znamená, odborné názvosloví, co to je, význam


Pojem Fašank je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Fašank? Odborný výraz, termín, definice slova z Wikipedie

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Masopust (Vostatke, Fašank, morav. Voračky, Voráčí, Končiny, či karneval) je třídenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a Postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna), má pevné datum, tak jeho konec je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopust vychází především z římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační a plodnostní božstva jako je Bakchus.

Jiné informační zdroje o pojmu Fašank

Hledat frázi Fašank ve vyhledávači Yandex

Najít pojem Fašank ve fulltextu Seznam.cz

Hledat videa s názvem Fašank na Youtube

Zkusit najít pojem Fašank ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít výraz Fašank ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat slovo Fašank na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Fašank například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve fulltextu Yahoo.com nebo v Google překladači.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Z předchozího textu jste se dozvěděli co znamená Fašank? resp. co znamená výraz Fašank? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Fašank, odpověď na dotaz co je to Fašank?. Víte např. kdo to je Jaroslav Svěcený? Znáte a víte kdo je Dendrolog? Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu Fašank v jiné sekci než kultura. U některých textů najdete krátkou citaci z projektu Wikipedia včetně odkazu na kompletní text. Ty lze dále používat při splnění licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, zajímavosti, popisy termínů, významy slov, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Nejjednodušší způsob oživení pracovní plochy vašeho Windows, Androidu nebo jiného operačního systému je změna pozadí. Navštivte partnerskou stránku a vybírejte se stovek tapet přírody, Vesmíru apod.