Co je to?
Definice výrazu, termínu Danajský dar. Co znamená odborný pojem Danajský dar z kategorie Kultura?

Co je Danajský dar?

Co znamená termín, slovo, heslo, vysvětlení pojmu Danajský dar?

Danajský dar je slovní spojení, které se používá jako přirovnání nebo rčení. Označuje něco získaného nebo darovaného, co však příjemci nakonec způsobí nepříjemnosti, něco nedobrého nebo dokonce zkázu.
Pojem pochází z řeckých bájí, kdy danajové při obléhání Tróje postavili velkého dřevěného koně jako dar bohyni Athéně. Kůň však byl dutý a v jeho břiše se ukryli vojáci. Vojsko se stáhlo a předstíralo odjezd. Trójané vítězoslavně dopravili koně za hradby města a museli přitom část hradeb pobořit. Když obránci Tróje po oslavách usnuli, vojáci z koně vylezli a otevřeli brány řeckým vojákům, kteří pak město obsadili, vydrancovali a vypálili. Proto se danajský dar stal symbolem dárku, který obdarovanému nic dobrého nepřinese.

Co je to Danajský dar? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Danajský dar. Co znamená odborný pojem Danajský dar z kategorie Kultura?

Veškeré texty jsou bez záruky. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Sdílejte uvedený text s jinými osobami na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Pojem Danajský dar je v kategorii kultura

Klíčová slova: slovník, odborný výraz, pojem, co znamená, terminologie, slovo, význam pojmu, informace, definice pojmu, názvosloví, popis, co je to Danajský dar?, Danajský dar, vysvětlení, terminus technicus, význam, odborné názvosloví, lexikon


Pojem Danajský dar je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Danajský dar?

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Danajský dar je ustálené slovní spojení, které vešlo do slovníku jako rčení, přirovnání. Vyznačuje takový dar nebo výtěžek a zisk, který způsobuje obdarovanému spíše potíže či zlo než užitek a spokojenost. Rčení souvisí s příběhem o Trojském koni z řecké mytologie.
Rčení je narážkou na varovná slova věštce Láokoóna: "Nevěřte tomu koni, Trójané! Ať je to cokoli, bojím se Danaů, i když přinášejí dary."(Aeneis, II, 49, Lat. "Equo ne credite, Teucri! Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes.") Darem se zde mínil dřevěný „Trojský kůň“, v němž se pod vedením Odysseovým ukryla skupinka Řeků, kteří deset let marně obléhali Tróju.
Ostatní bojovníci předstírali, že obléhání ukončili a odpluli. Když Trójané přes Laokoónovo varování koně vtáhli do města, Odysseovi muži v noci otevřeli bránu a vpustili Řeky dovnitř. Celý příběh je stručně vylíčen v Homérově Odysseji (VIII. 493-515) a dále rozvinut na začátku 2. knihy Vergiliovy Aeneis.
Danajové byl název, jímž okolní kmeny nazývaly Acháje.

Zkuste zjistit více informací o slovu Danajský dar v následujících zdrojích

Najít pojem Danajský dar ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Danajský dar ve Wikimedia Commons

Zkusit najít výraz Danajský dar na Google.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Danajský dar ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít výraz Danajský dar na Google obrázcích

Vyhledat slovo Danajský dar ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Danajský dar například ve videích na Youtube, v projektu slovnik.cz, ve vyhledávači Seznam.cz, v evropském vyhledávači Qwant nebo v Google překladači.

Náhodných výběr odborných pojmů, termínů a slov

Právě nyní již víte co je to Danajský dar? resp. co přesně znamená slovo Danajský dar? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Danajský dar, odpověď na dotaz co je to Danajský dar?. Víte např. kdo to je Lubomír Brabec? Znáte a víte kdo je Technický ředitel? Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. v různém kontextu, v různých oborech. Pokuste se najít termín Danajský dar i v jiné kategorii než v kultura. U části pojmů naleznete citaci z projektu Wikipedia včetně internetové adresy kde naleznete kompletní popis. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího definice odborných pojmů, popisy termínů, významy slov, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Chcete zatraktivnit vzhled vašeho tabletu, mobilního telefonu nebo počítače? Nejrychlejším a nejlevnějším způsobem je změna pozadí pracovní plochy. Na naši partnerské stránce naleznete populární tapetu ledovec, romantickou chatrč případně tapety zvířátek.