Co je to?
Výraz, termín, definice slova Čedar. Co znamená odborný pojem Čedar z kategorie Jídlo?

Co je to Čedar? Význam slova

Co znamená pojem, slovo, definice termínu Čedar?

Čedar, původním názvem cheddar, je sýr pocházející z anglického jihozápadu. Produkoval se již od 12. století. Původní verze se vyráběla z ovčího nebo kozího mléka, později došlo k přechodu na kravské mléko. Říká se, že originální chuti se dosáhne použitím mléka produkovaného pouze dvěma plemeny krav.
Princip výroby je obdobný jako u ostatních polotvrdých a tvrdých sýrů. Z mléka vznikají velké bochníky s hmotností 27,5 kg. Ty se pak obvazují a nechají zrát 6 až 18 měsíců. Získají tak tvrdší nahnědlou kůrku. Čedar se nedrolí, je tvrdý a hladký. Chuť je ovlivněna stářím sýra. Mladší sýry nejsou výrazné, mají nasládlou ořechovou chuť. Zralé sýry mají výraznější ořechovou chuť, jsou chuťově dokonalé. Čedar se hodí do zapékaných pokrmů, je snadno tavitelný. Vyrábí se také varianty s různými přísadami.

Význam slova, termín, co je to Čedar? Výraz, termín, definice slova Čedar. Co znamená odborný pojem Čedar z kategorie Jídlo?

Chyby vyhrazeny. Neručíme za faktickou přednost a aktuálnost informací. Sepsáno redaktory Superia.cz

Definici slova Čedar můžete sdílet s vašimi kamarády, známými a přáteli prostřednictvím uvedených tlačítek na sociálních sítích Facebook nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru  

Výraz Čedar je v kategorii Jídlo

Klíčová slova: přesný význam, wiki, heslo, Jídlo, termín, popis, informace, slovo, Jídlo, co to je, slovník, Čedar, význam slova, vysvětlení, Čedar, přesný výraz

Co se můžete dočíst ve Wikipedii o termínu Čedar?

Čedar (anglicky „Cheddar“) je polotvrdý sýr pocházející z jihozápadní Anglie, kde je také přibližně od roku 1170 tradičně vyráběn.
Vyrábí se z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka, vzácně též z mléka kozího, ve tvaru bubnovitých bochníků o váze 27,5 kilogramů. Bochníky se obvazují, aby získaly tvrdou hnědou kůru, a nechávají se zrát 6 až 18 měsíců.
Čedar má tvrdou a hladkou strukturu, je neohebný a nedrolivý. Chuť se liší stářím sýra: mladší sýry mají chuť méně výraznou, ořechovo-sladkou, často se slaným nádechem, zatímco chuť zralejších sýrů je silnější a plnější s mnohem výraznější ořechovou příchutí. Velmi staré sýry získávají chuť slaně kyselou.
V současnosti se Čedar vyrábí i mimo Anglii, například v USA, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandu, v Irsku či Jihoafrické republice. Často se dochucuje rozmanitými přísadami, jako jsou například kmín, česnek, petrželová nať, zelenina, hrozinky či pivo.

Uvedené vysvětlení pojmu bylo převzato z webu Wikipedia.cz

Doporučujeme tyto odborné pojmy, výrazy a termíny

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku jaká je definice termínu Čedar? resp. jaký je význam pojmu Čedar? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Čedar, odpověď na dotaz co je to Čedar?. Víte např. kdo to je Krakonoš? Znáte a víte kdo je Pavel Novotný? Nezapomeňte, že termíny a hesla mohou mít víc významů v různém kontextu, v různých oborech. Doporučujeme vám hledat v jiných sekcích (než Jídlo). U některých pojmů uvádíme i doplňující definici pojmu z Wikipedie včetně odkazu na konkrétní stránku Wikipedie, kde se dočtete více. Tyto lze kopírovat, upravovat a dále sdílet při dodržení licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího známé i neznámé pojmy, významy slov, slovníková hesla, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.